Svátek má: Alena

Regiony

Velikost textu:

Slavnosti moravského uzeného a vína ovládnou hrad Veveří

Slavnosti moravského uzeného a vína ovládnou hrad Veveří

Kdo zvítězí v soutěži jedlíků prasečích oušek? Slavnosti moravského uzeného a vína ovládnou hrad Veveří již tento víkend.

Slavnosti moravského uzeného a vína
27. února 2019 - 11:00

Největší uzenářsko-vinařská show v České republice provoní hrad Veveří o  víkendu 2. a 3. března 2019. Během Slavností moravského uzeného a vína otevřou vinaři své nejlepší lahve, uzenáři přivezou své nejlahodnější výrobky, návštěvníci ochutnají nespočet pochoutek a zvolí nového Krále uzenářů pro rok 2019. Na nabitý víkendový program na hradě Veveří se mohou těšit dospělí i nejmenší.


Sobota patří moravskému uzenému. Slavnosti začnou v sobotu v 10:00 poctou moravským uzenářům, kteří své řemeslo vykonávají poctivě a s péčí. Od samého rána mohou návštěvníci ochutnávat uzenářské speciality, tradiční dobroty i různé druhy populárního street food.

Degustace vína bude probíhat ve  velkokapacitním vytápěném stanu, kde se představí patnáct rodinných moravských vinařství a k zakousnutí zde budou dobroty lokální i ze zahraničí. Slavnosti moravského uzeného tak nezaskočí ani zima či nepříznivé počasí.

Nejen hodování a zábava. Slavnosti nabídnou přednášky i tvoření. Pro ty, co se rádi učí něco nového, připravili organizátoři Mistrovskou školu a koutek „Udělej si sám“. V Mistrovské škole uzenáři naučí hosty slavností, jaké maso se hodí, k jaké příležitosti, jak správně udit nebo jak připravit skvělou paštiku. V koutku „Udělej si sám“ bude čtyřnásobný Král moravských uzenářů Luboš Hadač z Rosic učit zájemce, jak udělat vlastní klobásky.



Soutěže lákají na prasečí ouška i zajímavé ceny. Soutěživé povahy zaujme klání v pojídání prasečích oušek na čas nebo slosovatelná anketa O Krále uzenářů 2019. Novinkou letošního sedmého ročníku je především soutěž O nejlepší domácí uzené, nad níž převzal záštitu hejtman Jihomoravského kraje. Své domácí výrobky představí na slavnostech deset amatérských uzenářů, kteří se rozhodli jít doslova s kůží na trh.

„Do soutěže se mohl přihlásit kdokoliv, kdo se nebojí pochlubit svým uzeným. Pokud někteří zájemci přihlášky propásli, mohou se nyní do soutěže zapojit alespoň jako odborní hodnotitelé,“ zve návštěvníky Pavel Pichler, jeden z organizátorů akce.

Část Slavností moravského uzeného a vína je vyhrazena především dětem. Pohodový přístav pro malé i nejmenší návštěvníci najdou v úseku Veveří zvaném „Dolní hrad“. Právě zde bude probíhat od 12:00 každou půlhodinu akce Děti vaří pro rodiče, kde ratolesti společně s vyhlášeným brněnským šéfkuchařem Petrem Erinem Kováčem připraví pro své rodiče vypečenou specialitu. Malé nezbedy čeká spousta soutěží, her a těšit se mohou také na dětské divadlo, opékání špekáčků, zvířátka, ruční kolotoč, fotokoutek nebo malování na obličej. Rodiče mezitím mohou vesele degustovat.

Neděli ovládnou gurmáni. Program druhého dne slavností ozvláštní kuchařská show restaurace Červený mlýn z Tišnova a chybět nebude ani pivo Grádo, které si na Červeném mlýně vaří sami v domácím minipivovaru.

Brány hradu Veveří se uzavřou v neděli V 16:30. Jihomoravskenovinky.cz informovala Veronika Slámová za Městský úřad Slavkov u Brna.

(jv,jihomoravskenovinky.cz foto:měú)