Svátek má: Teodor

Regiony

Velikost textu:

Ještě nedokončil vysokou a už za svá vína přivezl ze světa cenné trofeje

Ještě nedokončil vysokou a už za svá vína přivezl ze světa cenné trofeje

Letošní letňanský Mezinárodní veletrh vína Wine Prague 2019 zanechal v návštěvnících velice pozitivní dojem. Mohli se na něm potkat nejenom s krásnými víny, ale i se zajímavými lidmi. Jedním z nich byl i Jan Koubek. Pochází z malé půvabné vesničky Přibice.

Vinař Jan Koubek
7. července 2019 - 20:01
Jak je ve vinařském kraji zvykem, žije s vínem asi od tří let. Lásku k révě vinné i samotnému vínu v něm vzbudil jeho otec. Je mu za tyto prvé zkušenosti, stejně jako celé rodině, neskonale vděčný za podporu a pochopení. Odtud byl už jen krok ke Střední vinařské škole ve Valticích. Po ukončení střední školy se angažoval v Lednici u firmy Chateau Lednice, dnes AnnoVino.

Nejdříve tahal krabice

Tady jeho první práce ve firmě začala taháním hadic a nošením kartonů. To ho ovšem neodradilo.

"I tyto začátky měly něco do sebe. Pro mne je totiž vinařství životní styl. Něco, co chci dělat denně. Není to práce, ale i celoživotní koníček,“ zavzpomínal Jan Koubek.

Po čase jeho nadřízení zjistili, že má na víc. A dali mu důvěru. A on ji nezklamal.

"Už rok jsem v pozici hlavního technologa a vedoucího výroby. Takže celý unikátní ročník 2018 jsem měl na starosti. Veškerá vína jsem měl technologicky pod dozorem. Ale samozřejmě ne sám. Není to jenom o mně. Jsem vděčný lidem z výroby, že mne, v jejích očích dvacetičtyřletého mladíčka, poslechli a řídili se mými příkazy," dodal Koubek.

Asi vsadili dobře, protože například na souteži Festwine 2019 v Brně získalo víno Jana Koubka absolutního Šampiona výstavy a zároveň Cenu za nejlépe hodnocené víno v kategorii speciální vín (s tím stejným vínem), v Londýně na Decanter Word Wine Awards 2019 to byla bronzová medaile, ze světové výstavy Concours mondial de Bruxelles v Bruselu zase přivezl stříbrné medaile. Krom toho obdržely vína z Lednice. Navíc při práci vystudoval vysokou školu a obhájil magisterský titul.

Ovšem ještě dříve, než dokončil školu, přivezl si ze světa za jím vyrobená vína světová ocenění.

Co na to říkali vysokoškolští pedagogové?

"To osobně nevím. Já to beru tak, že je to i jejich zásluha za to, co mne naučili. A je toho opravdu hodně. Mendlova Univerzita mi poskytla velice moc užitečných informací a praktických rad. Neskutečně mne posunula dopředu a dala mi úplně jiný rozhled po oboru vinařství a vinohradnictví.  Na druhé straně mne studium na této škole až neskutečně baví. Navíc na tu vládne velice přátelská atmosféra. Když profesoři vidí, že vás předměty baví a že dáváte do studia vše, co můžete, tak to dovedou ocenit a jejich jednání je spíše kolegiální. Podle mne to prostě taková přátelská vysoká škola. Když například řekneme, že si na přednášku doneseme nějaká vína na ochutnání, tak je hodnotíme společně. Navíc se bavíme konkrétně a získáváme praktické rady. Můžeme se podle nich zařídit. To by se nejspíše na jiné VUT asi stát nemohlo."

Nová budova vinařství AnnoVino v Lednici znamená práci i prestiž. Co bude dál?

"Prošli jsme ve firmě velkou rekonstrukcí. Začali jsme samotnou výrobou, takže máme v našem sklepním hospodářství mnoho nových technologií. Máme například nové lisy, nové filtry, chlazení, nové skladové haly a uvažujeme nad novými čerpadly. Prostě nezahálíme. Také budujeme velkou degustační místnost, která by měla být do několika týdnů hotová. Máme k dispozici i naše prezentační sklepy „Valtické Podzemí“. Pro mne je to téměř neskutečná věc. Jsou totiž obrovské. Já pro ně vyrábím speciální gastrořadu vín na etiketě s amonitem, tedy před miliony let vyhynulým hlavonožcem. Ale ten největší tahák je samotná vinotéka v Lednici, postavená z vápencových sedimentů, což jsou v podstatě zdejší prastaré zkameněliny. Jedná se vlastně o kameny, které jsme vykopali na našich vinicích. Právě tato naše vápenitá půda dává našim vínům, jako například Ryzlink vlašský, onu správnou a oceňovanou mineralitu v chuti. Myslím, že jsme naší vinotékou obohatili i samotné město Lednice. Vždyť je to velice příjemné, přijet k nám a vychutnat výborné víno ve velice hezkém prostředí, které alespoň podle mne působí takovým alsaským stylem. Navíc také pořádám řízené prohlídky našich vinných sklepů. Když přijde nějaká sympatická skupina, tak je osobně a s chutí provedu celým vinařstvím. Mám radost, když mne lidé poznávají a já jim zase rád představím firmu i to, co umím. Ovšem, než o tom takto hovořit, je lépe se jít k nám podívat a společně si dát pohárek dobrého vína."

Prý nezahálíte ani doma
?

"Mám dvacet arů vinice, kde se bavím, pokusničím a jsem tam rád. Například doma zkouším oranžová vína, která mne zajímají. Osobně mám nejraději odrůdu Veltlínské zelené. Víno vyrábím postaru v sudech. Prostě zkouším…."

Na otázku, že se proslýchá, že v jejich Valtickém podzemí, které se klene pod středověkými hřbitovy, straší, tvrdí, že prý ano. On sám to ještě nezažil, ale možná někdy v budoucnu.

(Antonín Karoch, Jihomoravské novinky.cz & Prvnizpravy.cz, foto: Antonín Karoch)