Svátek má: Hedvika

Regiony

Velikost textu:

Miroslav Tomíška: Výživa onkologických pacientů

Miroslav Tomíška: Výživa onkologických pacientů

Nádorové onemocnění je velmi často spojeno s rizikem hubnutí a podvýživy. Více než polovina nemocných s nádory zažívacího traktu má známky podvýživy již při zjištění diagnózy, ale podvýživa je častá také u mnoha jiných nádorů.

Doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
7. října 2018 - 11:00

Příčinou vzniku a prohlubování podvýživy při nádorovém onemocnění není jen nedostatečný příjem stravy, ale také spotřeba energie, bílkovin a dalších živin organismem při boji s nádorem. Příjem stravy je opakovaně narušován různými projevy (symptomy) nádoru, jako jsou nechutenství, nemožnost sníst plnou porci stravy, žaludeční nevolnost, polykací potíže, horečky, jakékoliv bolesti a jiné potíže. Je však narušován také požadavky na lačnění před vyšetřeními a vedlejšími účinky onkologické léčby, nebo i ztrátou zubů při zubním ošetření. Pacient často zhubne po operaci, nebo při horečnaté infekci. U některých nemocných se na hubnutí podílí i špatný psychický stav, způsobený zjištěním nádoru.
 
Hlavními příznaky podvýživy

Hlavními příznaky podvýživy jsou nechtěná ztráta hmotnosti, úbytek svalové hmoty a fyzická slabost se sníženou výkonností pacienta. Riziko podvýživy se týká také nemocných s nadváhou, nebo dokonce i s obezitou, protože i u těchto pacientů může docházet ke ztrátě svalů a fyzické slabosti. V těchto případech může zůstat podvýživa skrytou a nerozpoznanou.

Každé rychlejší hubnutí je provázeno nejen úbytkem svalové hmoty, ale také úbytkem tělesných bílkovin a celkovým oslabením organismu i oslabením imunity. Přitom dobrý stav imunity je potřebný nejen pro boj organismu s infekcí, ale také pro boj s nádorem.

Závažnou skutečností je, že podvýživa je provázena menší schopností pacienta zvládnout celou onkologickou léčbu, větším rizikem vedlejších účinků této léčby, vyšším výskytem komplikací a horším celkovým efektem protinádorové terapie.

Proto je v současné době doporučeno již od doby zjištění nádoru podporovat příjem stravy a dobrý stav výživy, což znamená snažit se udržet tělesnou hmotnost a zabránit dalšímu hubnutí, pokud už k němu došlo. Tento cíl platí i pro pacienty s nadváhou nebo obezitou, což znamená, že v době onkologické léčby není doporučena ani cílená redukce hmotnosti. Zvláštní význam má podpora výživy u seniorů nad 65 roků, kteří jsou ohroženi podvýživou více, než nemocní středního věku.
 
Uvědomit si nebezpečí podvýživy včas

Prvním krokem k úspěšné podpoře výživy je uvědomit si nebezpečí podvýživy včas a začít se starat o příjem kvalitní stravy, která může být vhodně doplněna užíváním doplňků výživy. Příjem stravy však je omezován symptomy nádoru, a proto je mezi prvními opatřeními účinné zmírnění potíží, které nádor provázejí. Většinou to znamená potřebu kvalitní podpůrné léčby a řádné užívání léků, doporučených onkologem. Často jde o léky proti bolesti, nevolnosti a zvracení, léky k potlačení horečky, nebo o léčbu zácpy či průjmu. Zvláště nemocní s rizikem podvýživy by se neměli snažit tuto podpůrnou léčbu omezovat. Pokud se podaří zmírnit potíže léky, často se zlepší i příjem stravy.

Tam, kde nelze odstranit potíže omezující pacienta v příjmu stravy, je třeba upravit složení a příjem stravy tak, aby pacient byl schopen přijmout kvalitní živiny a udržet tělesnou hmotnost.

Při poruše chrupu, bolestech v ústní dutině nebo obtížném polykání je výhodné změnit stravu na kašovitou nebo tekutou mixovanou a v tom případě také denně mixovat zeleninu a ovoce do podoby smoothie. U většiny nemocných s nechutenstvím nebo časnou sytostí je vhodné zmenšit objem porce a zvýšit počet porcí na 4-6 denně, což znamená snažit se jíst každé 2-3 hodiny. Zvláštní důležitost přitom má snídaně, která by měla být včasná a bohatší, než jsou nemocní většinou zvyklí. Pacient by měl v takovém případě do stravy zařadit více potravin s hutnějším obsahem energie a bílkovin, včetně potravin s vyšším obsahem tuku.
 

Dietní omezení

Mnoho pacientů dodržuje různá dietní omezení, která se však v případě hubnutí stávají nevýhodnými. Pokud pacient hubne, začíná mít zásadní důležitost obohacení stravy a obvykle je doporučena výživná strava, místo různých omezujících diet. Léčba podvýživy může mít v takových případech přednost například před dietou s omezením tuků. Je tomu tak i u pacientů s nádorem slinivky břišní s hubnutím, kdy je třeba se snažit do stravy zařadit potraviny s větším obsahem tuku, spolu s užíváním trávicích enzymů.

Nemocní mívají problém s jednotvárností stravy, přijímají stále stejné potraviny, na které jsou zvyklí. Výživová hodnota stravy je však vyšší, pokud je strava pestrá, a proto by se pacient měl snažit zkoušet nové potraviny a stravu obohatit.

K podpoře svalové hmoty je nezbytné zvýšit příjem bílkovin ve stravě. Především jde o živočišné bílkoviny, což znamená pravidelně a často jíst různé druhy masa (včetně bílého), ryby (včetně konzervovaných), sýry a také vejce (až na výjimky bez ohledu na cholesterol). Při větší ztrátě hmotnosti a svalů je vhodné jíst 1-2 vejce denně (10-14 vajec za týden).

Pestrá strava musí obsahovat také zeleninu a ovoce, a to každý den obojí. V případě různých dietních omezení je většinou možné nejen ovoce, ale i zeleninu mixovat a přijímat v tekuté podobě čerstvou. Zeleninu je však možné přijímat i vařenou, čímž se může v případě některých živin dokonce i zlepšit jejich vstřebávání.
Některé zásady výživné stravy u pacientů s nedostatečným příjmem stravy při nádorovém onemocnění ukazuje tabulka.

Hlavní zásady výživné stravy u onkologického pacienta se sklonem k hubnutí
  • Zrušit dietní omezení, pokud nejsou zcela nezbytná
  • Pravidelně jíst bílkovinné potraviny (maso, šunka, ryby, vejce, tvrdý sýr, tvarohové sýry) 
  • Zařadit do stravy více tuku (tučnější sýry, tučný tvaroh, rostlinné oleje)
  • Zvýšit pestrost stravy, zkoušet nové potraviny (mozzarella, cereální kaše a mnoho dalších)
  • Při poruše kousání nebo polykání jíst kašovitou stravu, denně mixovat zeleninu i ovoce
  • Jíst častěji (4-6x denně) menší porce
  • Neodkládat snídani, obohatit ji o bílkovinné potraviny, zpestřit snídaně
  •  Jíst v příjemném prostředí, atraktivně upravené jídlo, měnit společnost a místo příjmu stravy

Jihomoravskenovinky.cz informoval Mgr. Pavel Žára, M.A., tiskový mluvčí FN Brno.

(jv,jihomoravskenovinky.cz,foto:fnbrno)