Svátek má: Ilja

Regiony

Velikost textu:

Soutěž Svačina roku vyhrála kuchařka ze Znojma

Soutěž Svačina roku vyhrála kuchařka ze Znojma

Monika Pešková ze Znojma vyhrála 5. ročník gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. Za první místo získala cenu v hodnotě 7 000 Kč.

Svačina, která zaujala nejvíc
12. prosince 2017 - 11:00

Její škola dostala produkty Rio Mare ve stejné hodnotě. Ve finále soutěžilo 15 kuchařek a kuchařů z celé České republiky. Celkem se letošního ročníku zúčastnilo 38 středních škol se zaměřením na gastronomii. Soutěžící měli za úkol připravit zdravou a chutnou svačinu za použití tuňákových výrobků Rio Mare.

Nejlepší pokrm připravila Monika Pešková ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště SČMSD Znojmo. Druhé místo obsadila Veronika Šijanová z Poděbrad a třetí místo putovalo k Denise Burgetové do Teplic nad Metují. Zvláštní cenu Rio Mare získala Hana Budková z Poděbrad, která si také odnesla Rio Mare cenu veřejnosti. Hlasování probíhalo na facebookové stránce Rio Mare.

Odborná porota zasedla ve složení Mistr kuchař Vladimír Picka, šéfkuchař restaurace Aureole a viceprezident AHR ČR Jiří Král a šéfkuchař a majitel kuchařského studia Atelier Culinari Vladislav Stuparič. Druhou porotu tvořili zástupci pořadatele soutěže. Finále 5. ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare uváděla moderátorka, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.

 Rozpočet na rok 2018 projedná vedení města Brna s občany


Finále se konalo v gastronomickém studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Celostátní gastronomickou soutěž pořádá společnost Bolton Czechia, která je výhradním distributorem tuňákových výrobků Rio Mare v České republice.

 1. místo, Monika Pešková  - Rýžová rolka plněná listovým špenátem, sušenými rajčaty, ricottou  a tuňákem Rio Mare s mangovým dipem

Suroviny (4 porce): 100 g tuňáka ve vlastní šťávě, 40 g šunkového krému, 4 ks rýžového papíru, 6 polévkových lžic sušených rajčat, 10 lžic ricotty, hrst listového špenátu, 2 bílky, 3 lžíce hladké mouky, lžička sezamu; Na dip – 120 g manga, 80 g jablka, lžíce medu, lžíce extra panenského olivového oleje Monini, lžička balzamikového octu Ponti a citrónové šťávy Limmi, sůl a olej na smažení.

Postup: Na oleji orestujeme špenát, přidáme sušená rajčata a dochutíme. Rýžový papír namočíme, potřeme šunkovým krémem v konzervě,  ricottou  a přidáme tuňáka ve vlastní šťávě. Rolky pevně zabalíme a obalíme v rozšlehaných bílcích, sezamu a smažíme. Dip připravíme z manga, jablka, medu, extra olivového oleje Monini, balzamica Ponti, citronové šťávy Limmi a soli.

(vm, Jihomoravskenovinky.cz, foto: Crest Communications Ostrava s. r. o.)