Svátek má: Ondřej

Regiony

Velikost textu:

Superpotravina moruše černá

Superpotravina moruše černá

Vinea pokračuje v podpoře lokálních vinařů a opět ukazuje, že kvalitní přírodní suroviny jsou pro značku „základ“. Její edice Kumšt moštu přináší další netradiční limitovanou příchuť.

Moruše černá
17. listopadu 2022 - 11:00

Tentokrát spojila hroznový mošt se šťávou z moruše černé, která obsahuje velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek. Moruše také novince dodává osvěžující sladkokyselou chuť.

„Vytvořili jsme nápoj ve spolupráci s lokálními vinaři. Hrozny máme ze slovenských vinohradů v Tvrdošovcích a z moravských vinic od Farmy U Tří dubů, které má více než dvacetiletou tradici. I šťáva z moruše černé má svůj původ a zpracování na Slovensku. K nápadu spojit hroznový mošt s moruší nás přivedla obec Pukanec, kde je její největší výskyt ve střední Evropě. V Pukanci se nachází i naučná stezka o moruši, kterou nás inspirativně provedl specialista na moruše, pan Stanislav Stroška,“
představuje letošní limitku senior brand manažerka značky Vinea Oľga Kubíková.

„Jsme rádi, že se právě náš hroznový mošt stal základem letošní limitované edice Vinea Kumšt Moštu. Přístup značky Vinea je pro nás důležitý – líbí se nám, že chtějí spolupracovat s vinaři, kteří pěstují kvalitní hrozny tradičním způsobem a mají odvahu ho mixovat s netradičními příchutěmi,“
říká Michael Kahoun z Farmy u Tří dubů ležící na Znojemsku.



Superpotravina moruše černá

Moruše má k vinné révě blízko. Roste totiž nejčastěji v těsné blízkosti vinic a lidově se jí proto někdy říká viničná jahoda. V poslední době získává na popularitě a ve velké míře se vyskytuje právě na Moravě a ve vinohradnických oblastech Slovenska. „Půda u nás v Pukanci je výjimečná díky popelu z kdysi aktivní sopky Sitno. Proto se u nás moruši daří. Některé stromy už tu jsou i 500 let,“ vysvětluje Stanislav Stroška, specialista na moruše černé. Plody moruše černé jsou nejen chutné, ale zároveň je můžeme bez nadsázky nazvat superpotravinou. Obsahují velké množství vitamínů, antioxidantů a minerálů, díky dostatečnému množství vlákniny podporují trávení a přispívají k posilování imunity. Jejich vitamín C a flavonoidy pomáhají bojovat s chřipkami a nachlazením. Moruše také obsahuje několik látek, které přispívají k ochraně našeho zraku.

(rp,jihomoravskenovinky.cz,foto:arch.)



Označili byste Rusko jako teroristický stát?

Ano
transparent.gif transparent.gif
18%
Ne
transparent.gif transparent.gif
65%
Nevím
transparent.gif transparent.gif
17%