Svátek má: Sabina

Regiony

Velikost textu:

Vinaři na Znojemsku zapíší do obecních kronik nejrannější sklizeň vína

Vinaři na Znojemsku zapíší do obecních kronik nejrannější sklizeň vína

Obilí už je pod střechou a vinobraní v plném proudu. Jižní Morava a možná i zbytek Česka žije burčákem a vinařské lisy pracují naplno. Respektive pouze tehdy, když neprší.  Znojemská oblast není výjimkou.

Pohled do sklepů vinařských
10.říjen 2017 - 08:40

Někdo ji řadí díky její poloze na okraji Vysočiny do severnějších vinařských regionů. Letos se nejspíše netrefí. Letní počasí zamíchalo kalendářem i dlouhodobými předpověďmi. Jaro bylo studené. Leckde dokonce mrzlo a mráz poničil mnohým ovocnářům úrodu. Léto bylo zase tropické a suché. Přesto si vinaři na Znojemsku zapíší do obecních kronik leckteré letošní rekordy.

Největším producentem vína na Znojemsku a nejen tam je vinařství Znovín, Znojmo.  Tato organizace, která hospodaří na pěti stech hektarech, má už podle  Pavla Vajčnera, známého vinařského odborníka a předsedy představenstva firmy, polovinu úrody ve sklepích. To se podle něj za celou historii Znovínu ještě nestalo.

"Počasí bylo možná nejsušší, jaké kdy na Znojemsku panovalo. Sucho se táhlo od nás až po Brno k Pohořelicím. Od května do konce července v regionu nespadla ani kapka. I bouřky se nám vyhýbaly. Dokonce vždy zelené strouhy kolem cest vypadaly jako spálená země. Všude jinde na vinařských tratích na Jižní Moravě, tedy na Mikulovecku, Pavlovecku i Bzenecku alespoň někdy pršelo, ale u nás tři měsíce nic," tvrdí Pavel Vajčner.  Na druhou stranu měli štěstí, že v době kdy se vyvíjely bobule a v bobulích se tvořil cukr, napršelo alespoň tak, jak réva potřebovala. Naštěstí réva vinná je rostlina hlubokokořenící, takže i srážky, které spadly, stačily. Přišlo září a začalo pršet. Pro révu je to na jednu stranu dobré, protože se cukr v hroznech dotváří, ale na druhou stranu se zase objevují plísně. Hlavně plíseň šedá, která napadá právě hrozny. Naštěstí zasvítilo sluníčko a hrozny oschly.

"Deště naředily cukry v bobulích, což je dobré, protože budeme mít při pozdních sběrech svěží hrozny a nebudeme mít tak sladká vína. Známým faktem je, že extrémy počasí často mívají za následek velice zajímavá vína."

Mimochodem, vína tohoto vinařství pocházejí z vyhlášených viničních tratí na Znojemsku a Hustopečsku. Znovín vlastní část výsadeb v trati Staré vinice, unikátní vinici Šobes v NP Podyjí, vinice Weinperky, Dívčí vrch, Kokusové hory a vinice kolem Hustopečí. Hlavní středisko firmy mají v Šatově, sklepní hospodářství v Příměticích se nachází v historickém Křížovém sklepě, který patří mezi nerozsáhlejší podobné stavby na světě.  V Jaroslavicích zase zpracovávají modré hrozny. V podzemí historického Louckého kláštera jim zrají vybrané partie vín.

"V Šatově budeme mít za měsíc hotovou halu hotových výrobků, takže část láhví z Louckého kláštera přesuneme sem,“ vysvětluje Pavel  Vajčner. "Díky tomu budeme mít v klášteře další prostory pro výstavy a kulturní akce. Zatím totiž využíváme možností tohoto komplexu pouze z jedné třetiny, navíc pro účely turistiky a veřejných ochutnávek.  Také plánujeme rekonstruovat vinici Šobes. Nechceme ji ale vyklučit. Pouze budeme do prázdných míst dosazovat révu. Chceme vinici zachovat v tom starém stylu, v jakém jsme ji získali. Na vinici navíc už dva roky probíhá archeologický průzkum a podle vědců se jedná o archeologický ráj. Z města je na ni krásný výhled. Proto ji chceme zachovat tak, jak je."


Vinařství bylo v posledních letech vcelku ziskové. Proto začali investovat do vinic i technologií. Díky nákupu vinohradů jsou, pokud se hroznů týká, ze 70 % soběstační. Zbytek dokupují na základě dlouhodobých smluv. Někde dokonce i hrozny prodávají. Podle Pavla Vajčnera v tomto trendu stále pokračují.

"Vinohrady jsme začali intenzivně vysazovat u Moravského Krumlova. Před tři čtvrtě rokem jsme koupili vinici Peklo v Šatově, v půvabném kraji na hranicích s Rakouskem. Museli jsme ji vyklučit od starých odrůd a připravujeme novou výsedbu. Také jsme dodělali křížový sklep v Příměticích. Vybavili jsme ho novými nerezovými sudy. V Jaroslavicích jsme také provedli radikální změny. Vinařství jsme vybavili nejmodernější technikou, která v oboru existuje. Například stroj na zpracování moštu je třetí největší na světě."

"Hrozny jsme začali sbírat už prvního září. To je u firmy zatím historický unikát. V současnosti, tedy kolem 10. října máme již polovinu sklizně ve sklepích. To tu také ještě nikdy nebylo. Například hrozny odrůd Savignon jsme sklízeli už 15. září, abychom neměli vysoký obsah cukru v hroznech a následně vysoké procento alkoholu ve víně.  Pamatuji, že za socialismu jsme Savignony sklízeli až 20. října 2017 a málokdy jsme je mohli označit jako pozdní sběr.  Vloni jsme je také sklízeli dříve než v říjnu, a to jsme si říkali, že jde nepřekročitelný rekord. Ani náhodou. Nejspíše oteplování skutečně existuje. Na druhé straně nás překvapily deště v září. No, alespoň se vodou zaplní půdní profily, réva vyzraje a dobře zazimuje,“dodává na závěr Pavel Vajčner.

Údajně se v České republice pije stále více a radostněji. Naštěstí pro vinaře zejména víno. Také kultura podávání vína se u nás zvedá a konzumentů prý přibývá. Ale je tu problém. Před volbami se páni poslanci pustili do cigaret, a jak to dopadlo, vidíme. Právě díky zákazu kouření a částečně i EET zavřely zejména na vesnicích mnohá centra místního dění, tedy hospody. Navíc v době, kdy klesá spotřeba piva, se z poslaneckých lavic ozývají hlasy o nutnosti zdražení alkoholu tedy nejspíše i vína, což jistě každého abstinenta potěší. Proto si dejme v nadcházejících volbách velký pozor…..

Ve spolupráci s Českou asociací  novinářů a publicistů cestovního ruchu    

(Antonín Karoch, Prvnizpravy.cz, foto: Antonín Karoch)